Activiteiten

Uiteenlopende activiteiten in de omgeving

Overal in Enkhuizen proeft u nog de sfeer van een rijk VOC-verleden. Villa Enkhuizen staat in een stad waar hier en daar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In en rond Enkhuizen kunt u heerlijk wandelen, fietsen en natuurlijk varen.

De opstapplaatsen van de (toeristische) veerdiensten naar het Zuiderzeemuseum, Stavoren, Medemblik, Urk en Hoorn bevinden zich direct tegenover Villa Enkhuizen. De gezellige binnenstad herbergt een aaneenschakeling van verrassende kleine en grote winkels. Rond de havens vindt u gezellige cafés en uitstekende restaurants.

Op en rond het water

Met haar historiche karakter en havens vormt Enkhuizen een uniek decor voor diverse watersport evenementen. Zo is er de jaarlijkse Klipperrace en starten alle wedstrijden van de Flevo Race in de directe omgeving van Enkhuizen. Ook het Enkhuizer strand biedt volop watersportmogelijkheden. Zelf leren zeilen kan bij Zeilschool Enkhuizen. Met één van de vier veerdiensten vaart u naar Stavoren, Urk en Medemblik.

Culturele activiteiten

Onder leiding van een gids kunt u een stadswandeling maken, bijvoorbeeld langs het Flessenscheepjesmuseum of het Enkhuizer Almanak museum.

Ook het Zuiderzeemuseum is een aanrader. Dit is een echt doemuseum met veel extra activiteiten voor kinderen. Zoals schatzoeken, vissen, spuiten met een waterkanon of varen met een roeibootje. Wandel door het oude Zuiderzeedorpje, wat het prachtige buitenmuseum is. Er staan meer dan 140 historische huizen, winkels en werkplaatsen. Er is niet alleen van alles te zien, maar ook veel te doen. Het binnenmuseum is de schatkamer van het Zuiderzeemuseum. U vindt er bijvoorbeeld een schepenhal vol historische boten.

U kunt ook een spannende tijdreis beleven met de Museumstoomtram. Per boot of stoomtram legt u een indrukwekkende route af in de historische driehoek Enkhuizen – Hoorn – Medemblik.

Op de agenda van www.enkhuizenboeit.nl kunt het enorme aanbod aan festivals, concerten, films en toneel- en theateroptredens vinden.

Attractiepark Sprookjeswonderland

Veel sprookjesfiguren, diverse attracties, een heus kasteel… In Sprookjeswonderland raken kinderen niet uitgekeken. Alle uitbreidingen van de afgelopen jaren zorgen ervoor dat het park een ideaal uitstapje is voor (groot)ouders met kinderen.

Fietsen in de streek

Het Westfriese landschap rondom Enkhuizen is een ideaal gebied voor liefhebbers van fietsen en wandelen. Geniet van uitgestrekte poldergezichten, bloeiende tulpenvelden of een uitzicht over het IJsselmeer. Fiets de Westfriese winkeltjesroute en ontdek de vele verscholen winkeltjes die West Friesland rijk is. Of fiets over de Westfriese omringdijk.

Winkelen in Enkhuizen

Winkelen in Enkhuizen is nog echt een verrassing! Neem bijvoorbeeld de Westerstraat en Vijzelstraat. Tussen de landelijke ketens als Hema en Blokker vindt u daar de meest bijzondere winkels en boetiekjes. In Enkhuizen is het elke eerste zondag van de maand koopzondag. Deze koopzondag wordt in de zomermaanden (april t/m oktober) aangevuld met de Dijkmarkt. Deze gezellige ongedwongen markt wordt gehouden op het Venedie en langs de Dijk aan de Oude Haven. U vindt hier tussen 11.00 en 17.00 uur kraampjes met onder andere kleding, antiek, curiosa en boeken. Bezoek ook de jaarlijkse lappendag in de binnenstad op 20 juni 2016 of de vlooienmarkt in het Snouck van Loosenpark op 16 juli 2016. De weekmarkt is iedere woensdag in de Westerstraat.

Sfeervol eten en drinken

Rond de havens van Enkhuizen vindt u gezellige cafés, uitstekende restaurants en een visspecialiteiten-winkel met de lekkerste haring van Enkhuizen. De horeca ligt dicht bij elkaar waardoor u ook echt kunt kiezen. De meeste restaurants geven een fantastisch uitzicht over het IJsselmeer.

Op jacht naar de schat

In Enkhuizen liggen meer dan veertig schatten verstopt. Deze schatten en caches zijn uitgezet door liefhebbers van geocachen en liggen vaak op mooie, bijzondere plekken.

Plaatsen in de omgeving

In de omgeving van Villa Enkhuizen vindt u historische steden met unieke vergezichten en typische lintdorpen. De prachtige omgeving leent zich prima voor een fiets-, wandel- of vaartocht. Bijvoorbeeld langs de dorpen Drechterland, Stede Broec, het Streekbos en Andijk.