Historie

Van opzichtershuis tot B & B

 

Villa Enkhuizen is een monumentaal pand met een rijke historie. De familie van Snouck van Loosen was in Enkhuizen een bekende regentenfamilie. Margaretha Maria (1807-1885) was de jongste van de zes dochters.

Begrip in Enkhuizen

Als laatst levende van haar familie bestemde Margaretha het grootste deel van het familiekapitaal van 8 miljoen gulden voor ‘weldadige werken’. Het bouwen en onderhouden van arbeiderswoningen in het Snouck van Loosenpark was hier een belangrijk onderdeel van. In 1897 vond de officiële oplevering plaats van 50 betaalbare huurwoningen en een opzichterswoning (Villa Enkhuizen). De naam Snouck van Loosen werd een begrip in Enkhuizen. Margaretha Maria werd na haar ‘stille leven’ een geroemde vrouw.

Snouck van Loosenfonds

Voor hun tijd waren het ruime huizen met een voor- en achtertuin, een binnenprivaat met ton en een waterput. Bewoners moesten zich keurig gedragen en hun huis netjes houden. Huisdieren waren strikt verboden, net als zelf behangen. Dat regelde het Snouck van Loosenfonds. De opzichter had van elk huis een sleutel, zodat hij gevraagd en ongevraagd naar binnen kon om bewoners te controleren.

Faciliteiten in het park

Behalve de 51 woningen heeft het park meer te bieden (gehad). Tot aan de dertiger jaren was er een speeltuin, die vervangen werd door een volière. Naast de aanwezige vogels werden er ook apen getoond in de volière. Aan de westkant van het park was een kweektuin, waar alle in het park geplaatste gewassen werden 'voorgekweekt'.

Overname door de gemeente

Sinds 1981 is het Snouck van Loosenpark rijksmonument. Toen het Snouck van Loosenfonds eind jaren zeventig geen geld meer had om het park te onderhouden, dreigde verkoop van de woningen op de vrije markt. Dit vond de gemeente geen goed plan. Zij wilde het sociale karakter behouden en kon het park en de woningen kopen van het Snouck van Loosenfonds dankzij een flinke subsidie van de Rijksoverheid. Het monumentale park zelf is nog steeds in beheer bij de gemeente. De woningen zijn van een woningcorporatie.

Bed and Breakfast (B & B)

Sinds juni 2015 is in Villa Enkhuizen een Bed and Breakfast gevestigd. Eigenaresse Ingrid Mol heet haar gasten van harte welkom.